Ce este insulina?

Insulina este o proteină vitală produsă de pancreas, cu un rol esențial în reglarea nivelului de glucoză din sânge. Această substanță chimică joacă un rol crucial în metabolismul carbohidraților, ajutând celulele să absoarbă glucoza și să o transforme în energie.

Cum funcționează insulina?

Producția de insulină este strâns legată de nivelul glucozei din sânge. Atunci când nivelul de glucoză crește, pancreasul eliberează insulină în sânge pentru a facilita absorbția glucozei de către celule. Insulina acționează ca o „cheie” care deschide celulele, permițând glucozei să intre și să fie utilizată pentru producerea de energie.

Pe de altă parte, când nivelul de glucoză scade, producția de insulină încetinește, iar organismul începe să utilizeze alte surse de energie, cum ar fi grăsimile stocate.

Unde se face insulina?

Insulina este produsă în pancreas, un organ situat în partea superioară a abdomenului. Celulele specializate din pancreas, cunoscute sub numele de celule beta, sunt responsabile de sinteza și eliberarea insulinei în sânge.

Rolul insulinei în organism

Insulina are multiple funcții în organism, printre care:

  • Stimularea absorbției glucozei de către celule;
  • Depozitarea excesului de glucoză sub formă de glicogen în ficat și mușchi;
  • Prevenirea acumulării excesive de glucoză în sânge;
  • Reducerea descompunerii grăsimilor și stimularea formării de grăsimi;
  • Participarea în reglarea metabolismului general.

Importanța insulinei în diabet

În cazul persoanelor cu diabet, procesul natural de producere și răspuns la insulină este afectat. În diabetul de tip 1, celulele beta sunt distruse, iar organismul nu produce suficientă insulină. În diabetul de tip 2, organismul devine rezistent la acțiunea insulinei, iar nivelul acesteia poate fi insuficient pentru necesitățile corpului.

Tratamentul cu insulină

Pentru persoanele cu diabet, administrarea de insulină poate fi esențială pentru menținerea echilibrului glucozei în sânge. Aceasta se poate face prin injecții subcutanate sau utilizarea unei pompe de insulină.

Unde se produce insulina în laboratoare?

Insulina folosită în tratamentul diabetului poate fi produsă și în laboratoare, printr-o tehnologie cunoscută sub numele de inginerie genetică. Această insulină, numită insulină recombinantă, este similară celei produse în mod natural în pancreas.

Faqs despre insulină

1. cum acționează insulina în organism?

Insulina acționează deschizând celulele pentru a permite glucozei să intre și să fie utilizată pentru producerea de energie.

2. ce se întâmplă în cazul unei insuficiențe de insulină?

În cazul unei insuficiențe de insulină, glucoza rămâne în sânge, crescând nivelul zahărului și generând probleme de sănătate.

3. unde se face insulina în organism?

Insulina este produsă în pancreas, în celulele beta specializate.

4. cum se tratează diabetul legat de insulină?

Tratamentul poate implica administrarea de insulină subcutanată sau utilizarea unei pompe de insulină, în funcție de necesitățile individuale.

Vezi și:

Photo of author

Eliza

Lasă un comentariu